Február közepére készül el a város költségvetése

2016. február 12., péntek, 10:53

Február közepére készül el a város költségvetése - tájékoztatta a lakosságot Zsombok László polgármester. A város költségvetésének előkészítése és elfogadása minden évben az egyik leghangsúlyosabb teendő az önkormányzati munka során. A képviselő-testület a korábbi évek gyakorlatát követve idén is két fordulóban tárgyalja a költségvetési koncepciót.

Az első forduló tárgyalására a januári testületi ülésen került sor. Tavaly decemberben már napirenden volt a 2016. év költségvetési koncepciója. A januári ülésen ennek a továbbgondolt változatát vitatta meg a testület. A decemberi tárgyaláson még több mint 23 millió forint hiánnyal kellett számolnunk, az év végén azonban újabb információk kerültek a birtokunkba, amelyek segítségével pontosabban tudjuk tervezni az idei évet. Kiderült például, hogy az iparűzési adó éves bevétele a tervezetthez képest jobban teljesül, a normatív támogatások összege is magasabb a korábban kalkuláltnál, a tavalyi évről pedig 30 millió forint szabad pénzmaradvánnyal is rendelkezünk idén. Összességében mintegy 80 millió forint többlete keletkezett az önkormányzatnak a decemberi testületi ülésen megállapított hiány helyett – mondta el Zsombok László.

Az iparűzési adó jobb teljesülése elsősorban a helyi vállalkozásoknak köszönhető, ami azért jó hír, mert a vállalkozások erősödése, a forgalom növekedése állhat a háttérben.

A költségvetés tárgyalása során a képviselő-testület több részre osztotta a javaslatokat, így kialakult egyfajta sorrend, amely tartalmazza a legidőszerűbb beruházásokat és a hosszútávú fejlesztéseket egyaránt. Az idei év legfontosabb beruházásai között szerepel az intézményekben levő vizesblokkok felújítása, új utak, járdák és gyalogátkelőhelyek építése, de itt kell említeni a helyi tömegközlekedés beindítását is, amely a tervek szerint nyár elejére várható. A képviselő-testület az intézmények fűtéskorszerűsítését is szeretné megoldani, ez pályázati forrásból valósulhat meg.

Az idei év egyik leghangsúlyosabb beruházása a sportcsarnok építése lesz. Mint ismert, egy kormányrendelet alapján nyílt lehetőség a sportcsarnok megépítésére, Pogácsás Tibor országgyűlési képviselő, önkormányzati államtitkár közbenjárására bruttó 250 millió forintot kap az önkormányzat a beruházás előkészítésére, majd további bruttó 1 milliárd 250 millió forintot a csarnok kivitelezésére. A Monori Sportegyesületnek, az iskoláknak, a hobbisportolóknak egyaránt hasznára válik az új létesítmény, amely számos közösségi rendezvény lebonyolítására is alkalmas lesz.

A hosszabb távú fejlesztési célokat hároméves fejlesztési tervben határozta meg a képviselő-testület. Olyan kérelem nem érkezett az önkormányzathoz, amelyet nem támogat a testület, a kérdés minden esetben az, hogy a rendelkezésre álló anyagi források lehetővé teszik-e a megvalósítást? A költségvetés tárgyalásának második fordulójára a februári testületi ülésen kerül sor. A képviselők akkor döntenek a végleges költségvetés pontos részleteiről, amelyről minden fórumon tájékoztatjuk a lakosságot.