Monor számára fontos a környezetvédelem

2016. július 14., csütörtök, 08:55

Az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásainak kezelésére készítettek fel önkormányzati vezetőket a Klímaválasz Projekt keretében. A települési klímavédelemmel kapcsolatban több mint 140 önkormányzati vezető – köztük monoriak is – kapott képzést. A projekt végén egy nyeremény norvég tanulmányi úton vehettek részt azok, akik kimagaslóan teljesítettek a hazai képzésen.

 

A klímaváltozás jelei félreérthetetlenül megmutatkoznak a világban és hazánkban is. Ennek ellenére a várható problémákhoz mérten még mindig kevesen képviselik a zöldügyeket. Magyarországon Áder János köztársasági elnök állt ki markánsan a klímaváltozással járó problémák megoldása mellett, az önkormányzati vezetőket levélben kereste meg, melyben kérte, hogy álljanak az emberiség jövőjét is meghatározó ügy mellé. A Klímaválasz Projekt egy hiánypótló kezdeményezés a témában, amely az önkormányzati vezetőket készítette fel elméletben és gyakorlatban is a klímaváltozás által várhatóan előidézett időjárási szélsőségekre. A program civil kezdeményezésen alapul, adományokból valósulhatott meg. A képzéshez a monori önkormányzat is csatlakozott; Darázsi Kálmán alpolgármester, Leé Richárd és Balogh Péter képviselők, illetve Kerepeszki Ildikó, a városgazdálkodási és környezetvédelmi iroda vezetője vett részt a programban. A norvégiai tanulmányútra csak kevesen jutottak el, Monorról Leé Richárd képviselő vett részt a hazai képzésen elért eredményinek és aktivitásának köszönhetően.

 

– Nagyon hasznos volt a projekt, már a hazai képzés is nagyon sokat jelentett. A tanultak nagyon jól kamatoztathatók a gyakorlatban. Monor számára fontos a környezetvédelem, eddig is több projektben vettünk részt, megvalósítottuk a szelektív hulladékgyűjtést, szemétszedő akciókat szerveztünk, energetikai korszerűsítést hajtottunk végre az intézményekben, a Kerékpáros­barát település cím elnyerésével a kerékpáros-közlekedésre próbáljuk ösztönözni a lakosságot, emellett egészséges életmódra nevelő programsorozatot is tartottunk, amelyet szintén nagyon fontosnak tartok – magyarázta Leé Richárd a monori önkormányzat által eddig megtett lépéseket.

 

A képviselő elmondta, a norvégiai tanulmányút sok hasznos és érdekes elemből épült fel. Az északi országban számos területen jóval előttünk járnak, a környezetvédelemnek, a zöldenergia hasznosításának komoly hagyományai vannak. Ezzel szemben Magyarországon még mindig ott tartunk, hogy meg kell szüntetni a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, mert az emberek jelentős része nem képes felfogni, hogy a műanyag- és papírhulladék közé nem szabad krumplihéjat, használt pelenkát vagy autógumit tenni.

 

– Norvégiában felismerték, hogy az esővizet fel kell fogni és hasznosítani kell, a komposztálásnak is nagy hagyománya van, tanfolyamokat is szerveznek ebben a témában. A kisebb településeken is távfűtés van, így az egyik általunk meglátogatott kisvárosban, Rygge-ben is. A fűtéshez bioenergiát használnak, az alapanyag a gazdaságokból származik. Rygge-ben a mezőgazdaságnak is jelentős szerepe van, már a gyerekeket is arra nevelik, hogy megtermeljék maguknak az élelmiszer egy részét. Takaros tanyákon, üvegházakban ismerkednek a mezőgazdasággal. A közvilá­gítást egyre több helyen LED-es lámpák biztosítják, ezáltal 50 százalékos energiameg­takarítás érhető el, az izzókra pedig 25 év garanciát vállal a gyártó. A közúti közlekedésben előnyben részesítik az elektromos autókat. A benzines és dízel gépkocsikra jelentős mértékű adóterheket rónak, ezzel ösztönzik a tulajdonosokat az elektromos autók használatára, amelyeknek jóval kedvezőbb az adózása. Az olajjal történő fűtést a magánházakban és középületekben is teljesen betiltják 2020-ig – részletezte külföldi tapasztalatait a képviselő.

 

Leé Richárd a külföldi tapasztalatok alapján egy klímavédelmi munkacsoport létrehozását tervezi Monoron, az elképzelést Zsombok László polgármester is támogatja. A képviselő szeretné elérni, hogy minél többen vegyenek részt a kezdeményezésben. Ebben a kérdésben nagyon fontos a széleskörű összefogás, a partnerség, ezért bátran jelentkezzenek óvodák, iskolák, magánszemélyek, civil­szervezetek – hangsúlyozta. A munkacsoport kereteiben számos környezetvédelmi ötletet szeretnének megvalósítani, amely ha apró lépésenként is, de közelebb viszi Monort a környezetbarát, zöld jövőkép megteremtéséhez.

 

A négy napos tanulmányút részletes, négy részes leírása az alábbi linken olvasható: Energiaklub blog.