Várható veszélyes időjárási jelenségek az ország területén 2016. július 13. estig

2016. július 12., kedd, 16:28

Kedd délután és este nyugaton és az Észak-Dunántúl felett, azon belül leginkább a Kisalföldön, Alpokalján zivatarok átvonulására lehet számítani. Nyomukban viharos szél, intenzív csapadék, néhol jégeső várható. Heves zivatar kialakulása is valószínű, melyhez 90 km/h-t meghaladó szélroham, felhőszakadás (fél órán belül ~15-30 mm csapadék) és nagyméretű jég társulhat. (Mivel a kialakuló zivatarok között jó eséllyel lehet heves zivatar is, indokolt a narancs fokozat.)

Szerdára virradó éjjel várakozásunk szerint csak néhol, legnagyobb eséllyel északnyugaton és a középső országrészben alakulhat ki néhol lokális (nem heves) zivatar.

Holnap napközben inkább csak az Alföldön valószínű foltokban zivatartevékenység, néhol viharos szél, esetleg jégeső kíséretében. Késő délután, este előbb a Dunántúlon, majd a középső megyékben kezdődhet kiterjedt zivatar- és csapadéktevékenység. Ekkor heves zivatarok is kialakulhatnak (károkozó szélrohammal és jéggel), de több helyen valószínű felhőszakadás is (az ismétlődő és intenzív jelleg miatt kisebb körzetekben akár 50 mm feletti csapadék is lezúdulhat).

Megjegyzés: a mostanihoz hasonló hőhullámokat lezáró, ún. hullámzó frontok átvonulását, és az ahhoz kapcsolódó időjárási jelenségek előfordulását a szokásosnál is nagyobb bizonytalanság övezi.