Monor a fejlődés útján

2016. augusztus 26., péntek, 11:32

Elindult a helyi buszjárat, folyamatban van az útkarbantar­tás és az intézmények felújítása, karbantartása és a városi sport­csarnok előkészítése. Számos korábbi ígéret megva­lósulni látszik a városban. Zsombok László polgármestert kérdeztük, milyen fejlesztések, beruházások, hangulatjaví­tó kezdeményezések várhatók még az év végéig?

 

Zsombok László polgármester a januári lapszámunkban vázolta fel az idei évben várható fejlesztéseket. Számos olyan beruházást tartalmazott a fejlesztési „csomag”, amelyek nem mondhatók grandiózusnak, ellenben igen hasznosnak bizonyulnak. Ezek közé tartozik például a helyi tömegközlekedés beindítása, amelyre igen nagy lakossági igény jelentkezett az elmúlt évek során. A képviselő-testület tavaly döntött a helyi járat újraszervezéséről, majd hosszas előkészítő munka után írta alá a szerződést a Volánnal – a helyi járat május 1-je óta üzemel. A jelenlegi szolgáltatást tesztüzemként kezelik. Az utasok és a Volán visszajelzései alapján szeretnék optimalizálni azt. Zsombok László elmondta, akadtak problémák az induláskor, jelenleg is napirenden van a helyi járat témája, képviselőtársaival együtt azt szeretné a polgármester, hogy a megvalósítás találkozzon a tömegközlekedést használók igényeivel. Fontos, hogy a járatok szervezése, az útvonal és a menetrend közelítsen a monoriak utazási szokásaihoz. – A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál kérvényeztük, hogy a monori lakosok a helyi menetjeggyel is igénybe vehessék a helyközi járatokat a városon belüli közlekedésre. Az ebből eredő többletköltséget, mintegy 1,7 millió forintot a város finanszírozza majd a Volánnak. A kérelmünk a minisztérium jóváhagyására vár – mondta a polgármester.

 


 

A monori intézmények energetikai korszerűsítésének egy része tavaly elkészült, a nyári felújítási-karbantartási munkák pedig már folynak a város által fenntartott és üzemeltetett épületekben – tudtuk meg. A legfontosabb feladatokra több mint 53 millió forintot költ a város – hangsúlyozta Zsombok László –, ebből az összegből számos karbantartási munka megvalósítható. A Tesz-Vesz óvoda korszerűsítésére pedig mindezen túl további több mint 30 millió forintot költ az önkormányzat – tette hozzá.

 

 

A városvezetésnek fontos a helyi lakosok biztonsága, kiemelten a gyermekeké és az időseké, ezért négy gyalogátkelőhely létesítéséről döntött a képviselő-testület. – Az iskolásokra figyelemmel a Liliom utca–Nemzetőr utca kereszteződésében, valamint a József Attila utca Batthyány utcai torkolatánál is lesz új gyalogátkelőhely. Két másik forgalmas ponton, a Kossuth utca–Mátra utca és a Kistói út–Halas utca kereszteződéseiben is készül gyalogátkelő. Várhatóan még idén megvalósulnak a beruházások, melyek jelenleg az engedélyeztetési szakaszban vannak. A szükséges engedélyek birtokában azonnal elindítjuk a pályázati felhívást – mondta el Zsombok László.

 

A városi sportcsarnok építésének előkészületei is folynak – tudtuk meg –, az engedélyeztetési eljárással párhuzamosan folyik a kiviteli tervek készítése. Idén sor kerülhet a kivitelező kiválasztására és – ha az időjárás is engedi – talán a munka egy része is elkezdődhet még ebben az évben.

 

 

Több pályázat is előkészítés, vagy bírálat alatt áll. Mindenképpen szeretnék folytatni az intézmények energetikai és esztétikai megújítását. Az unió által finanszírozott ún. KEHOP programban az Ady Iskolával és a Kossuth Óvodával is pályázunk. Ezek nyertesség esetén valósulhatnak meg. Köztéri alkotások létrehozására alakult munkacsoport Monoron. A Képzőművészet Kollégiuma által meghirdetett nyílt pályázaton 7 millió forint támogatást nyerhet a város, amit kortárs, esztétikailag és tartalmilag igényes köztéri munkák létrehozására lehet fordítani. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felhívására további kisebb sportparkok (kültéri kondipark és futókör) kialakítására is pályázik Monor városa.

 

Zsombok László kitért a városi rendezvényekre is. Mint mondta, további új programokkal szeretnék színesíteni Monor közösségi életét, ezért októberben megrendezik az első monori pálinkaversenyt. A tavaszi Mozdulj MonorON! elnevezésű sportesemény sikerén felbuzdulva ősszel is megrendezik a sportnapot, amely vendége és védnöke újra Katus Attila aerobik-világbajnok lesz. A szeptember 25-i eseményen lesz városi futás, majd a programok esti koncerttel zárulnak.

 

 

Az Európai Mobilitási Hét programjaihoz is csatlakozik a város. A fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos program keretében kerül sor szeptember 16-án az autómentes nap rendezvényeire. – Az 1956-os forradalom eseményeire is méltó módon kívánunk emlékezni, ezért több színvonalas rendezvényt és kiállítást szervezünk a 60. évforduló alkalmából. A kiállításra a szervezők tárgyi emlékeket várnak a monoriaktól, a (monori) ötvenes évekből, és először szeretnék rögzíteni a visszaemlékezők 56-al kapcsolatos élményeit is. Zsombok László beszélt a téli programokról is: a nagy sikerre való tekintettel idén is lesz lehetőség korcsolyázásra. A téli jégpályát a megszokott helyen, a városi sporttelepen állítják fel, az érdeklődők december 3-tól január 31-ig látogathatják a tavalyival megegyező feltételekkel. A jégpályához kapcsolódó programok is sokasodnak majd az év végén, ezáltal a téli szünet is élményekben gazdag lehet a monoriak számára.

 

A monori és környékbeli alkotók bemutatkozására, helyi, irodalmi igényű emlékek megörökítésére, a lokálpatriotizmus erősítésére először szervez az önkormányzat és a városi könyvtár irodalmi pályázatot. Monori és környékbeli, vagy monori kötődésű pályázók jelentkezését várják, akiknek legszínvonalasabb versei, novellái a pénzdíjak mellett egy díszes kiállítású antológiában is megjelennek. Az ismert helyi szakértői zsűri mellett a pályázat fővédnökségét és a zsűri elnökségét Jókai Anna írónő vállalta el.

 

A város hosszú távú fejlődését meghatározó stratégiai dokumentumok előkészítése jelenleg is folyamatban van – árulta el Zsombok László. Ezek közül az egyik legfontosabb a településrendezési eszközök közé tartozó és azokat megalapozó Településfejlesztési Koncepció. A koncepció feladata, hogy biztosítsa a településfejlesztés összehangolt megvalósulását és rendszerbe foglalja a város területére kiterjedő önkormányzati településfejlesztési döntéseket. A folyamatosan frissülő anyag, és a szintén most tárgyalt és ősszel elfogadni tervezett városi Környezetvédelmi Program is elérhető, véleményezhető a város honlapján.

Forrás: Strázsa újság