60 éve történt

2016. október 3., hétfő, 07:21

Több héten át tartó rendezvénysorozattal emlékezünk meg Monoron az 1956-os forradalom eseményeiről. A programok sora október 18-án, a hivatalos évforduló előtt kezdődik.

A forradalmi események előzményeként az Udvari Kamaraszínház Kié ez az ország című történelmi krimijét láthatják október 18-án a Művelődési Házban. Az 1930-as években a jugoszláv hatóságok százszámra űztek át délvidéki magyarokat a határon. Ebből az időszakból kaphatunk látleletet az egyén, a család, a nemzet életén átgázoló történelemről. Történet elszakadásról, egymásra találásról, szeretetről, asszimilációról, identitás-vesztésről, erőszakról. 

Az október 23-án 10 órakor kezdődő ünnepi megemlékezésen is méltó módon tisztelgünk a 60. évforduló emlékére. A helyi egyházak rendhagyó módon 9 órára várják híveiket, hogy utána együtt tekinthessék meg a városi megemlékezést. „A csodát most is ők vigyázzák” című ünnepi műsorban közreműködnek a Madách Színház és a Magyar Állami Operaház művészei.

Szilánkok ’56 címmel nyílik kiállítás a városi megemlékezés befejezését követően. Városunk vezetése és a szervezők a monori forradalmi eseményeket és a helyi kötődésű 1956-os mártírokat – Kóté Sörös József, Tóth József, Kovács Imre és Magócsi István – középpontba állítva tervezett kiállítást az ’50-es évek városáról. Ezzel párhuzamosan készül egy hiánypótló kiadvány, mely a kiállításra összegyűlt anyagot is felhasználva mutatja be a forradalomhoz köthető monori eseményeket.

Ugyanezen a napon, 19 órától mutatja be ünnepi előadását a Monori Színház a Vigadó Dísztermében. Mizsei Bernadett „Hová tegyük Rákosi elvtársat?” című politikamentes bohózata szintén az ’50-es évek Magyarországát mutatja be az érdeklődőknek. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság által támogatott darabot dr. Patkós József rendezte, a helyi színtársulatot olyan ismert színészek egészítik ki, mint Pelsőczy László, Bessenyei Emma és Medve József.

A forradalmi események közben és a forradalom leverését követően az egyetlen, sokak számára elérhető hírforrás a rádió volt, mely a hírek, a szónoklatok és a hosszú szünetjelek között elsősorban komor hangulatú ünnepi zenét sugárzott. Ezt a hangulatot szeretné felidézni Balázs János és Mocsári Károly kétzongorás hangversenyével november 11-én a Vigadó Dísztermében. A Magyar Rádió – 1956 szakmai program megvalósítását 2016. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.