Az 1999 és 2000 év meghatározott időszakában, a személyi tulajdonban álló ingatlanokban bekövetkezett, belvíz okozta károk enyhítéséről

2016. április 6., szerda, 11:40

Monor Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

31/2000. (XII. 22.) számú rendeletével módosított

 

19/2000. (IX. 18.) számú rendelete

Az 1999 és 2000 év meghatározott időszakában, a személyi tulajdonban álló ingatlanokban bekövetkezett, belvíz okozta károk enyhítéséről.

 

A 101/2000. (VI. 27.) sz. Kormányrendelettel módosított lakáscélú támogatásról szóló 106/1988. (XII. 26.) MT rendelet felhatalmazása alapján, összhangban a Helyreállítási és Újjáépítési Tárcaközi Bizottság irányelveivel, Monor Város Önkormányzata a belvízkárok enyhítésére az alábbi rendeletet alkotja:

 

1.§.

Személyi hatály

 

Kárenyhítés jár annak, akinek személyi tulajdonában levő, Monor város belterületén álló lakóingatlana 1999. november 22. és 2000. május 19. között belvíz következtében megrongálódott vagy megsemmisült, és egyébként megfelel a 2.§-ban foglalt feltételeknek.

 

2.§.

A kárenyhítés megállapításának feltételei

 

  1. Az 1.§-ban meghatározott belvízkárok esetében a kárenyhítés vissza nem térítendő támogatás formájában jár.

  1. A kárenyhítés

    a) lakóépületben keletkezett épületkár helyreállításához, vagy
    b) lakóépület újjáépítéséhez nyújtható.

  1. A kárenyhítés akkor adható, ha a lakóépület tulajdonosa az 1.§-ban megállapított időszakban bekövetkezett épületkárt a Monor Város Önkormányzat részére bejelentette és a kárról a Polgármesteri Hivatal munkatársai helyszíni jegyzőkönyvet vettek fel.

  1. Kárenyhítésre csak az ingatlan (lakóépület) tulajdonosa(i) jogosult(ak).

  1. Közös tulajdon esetében a kárenyhítés a tulajdoni hányadok arányában jár.

  1. Nem nyújtható kárenyhítés annak, aki a helyreállításhoz, újjáépítéshez korábban –közadakozásból befolyt- rendkívüli segélyben részesült.

  1. Nem adható a támogatás akkor, ha a kárt szenvedettnek, házastársnak, élettársnak, kiskorú gyermekének, együtt lakó családtagjának a megrongálódott vagy megsemmisült lakóingatlanon túl egyéb beköltözhető lakástulajdona, illetve olyan állandó jelleggel gyakorolt lakáshasználati joga, vagy lakásbérleti jogviszonya van, amely még a belvízkár bekövetkezte előtt keletkezett.

 

3.§.

A kárenyhítési igény elbírálása, a kárenyhítés mértéke és folyósítása

 

  1. A támogatás odaítéléséről a polgármester hoz határozatot.

  1. A kárenyhítés mértéke a 2.§. (3) szerinti helyszíni kárfelvételi jegyzőkönyvben felvett –becsült- kár értékének 50%-a.

  1. A kárenyhítés egy kérelmezőnek csak egy alkalommal –a Helyreállítási és Újjáépítési Tárcaközi Bizottság által biztosított keret erejéig- adható.

  1. A támogatásban részesülőket a kárenyhítés mértékéről és folyósításának módjáról, a megállapodás megkötésének időpontjáról az Önkormányzat levélben értesíti.

 

4.§.

A kárenyhítés felhasználásának szabályai

 

  1. A kárenyhítésként nyújtott vissza nem térítendő támogatás kizárólag

    a) a lakóépületben keletkezett épületkár helyreállítására,
    b) a lakóépület újjáépítésére, illetve
    c) az a.) és b.) pontjára felvett bankkölcsön egyösszegű törlesztésére

használható fel.

 

  1. A kárenyhítés folyósításával egyidejűleg, a kedvezményezett kötelezettséget vállal arra, hogy a helyreállítási vagy újjáépítési munkákat 30 napon belül megkezdi, illetve bankkölcsönét e határidőn belül a kárenyhítés összegével csökkenti.

  1. A kárenyhítés jelen rendeletben szabályozott célú felhasználását az önkormányzat folytonosan ellenőrzi.

  1. Abban az esetben, ha a támogatás összegét a kedvezményezett nem a rendeletben foglaltakra fordítja, köteles azt a folyósítás időpontjában érvényben lévő jegybanki alapkamattal növelten, egy összegben az önkormányzat számlájára befizetni.

 

5.§.

Záró rendelkezések

 

  1. E rendelet 2000. szeptember 18-án lép hatályba.

  1. Kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásostól eltérő módon, hirdetőtáblára való kifüggesztéssel gondoskodik.

 

 

 

Monor, 2000. szeptember 14.

 

 

Pogácsás Tibor sk. Sándorné Urbán Hajnalka sk.
polgármester jegyző