Megindult a termelés a dél-koreai tulajdonú alkatrészgyárban

2018. március 26., hétfő, 14:01

Megindult a termelés Monoron a dél-koreai Shinheung Sec akkumulátor-alkatrész gyárában. A nyolcmilliárd forintos beruházást kiemelt fejlesztésként 769 millió forinttal támogatta a magyar kormány - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Az elektromos autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó cég telephelyén  tartott sajtótájékoztatón a külgazdasági miniszter kiemelte, hogy az autóipar vezérli az új ipari forradalmat, és emlékeztetett rá, hogy Magyarországon az ipari termelés 28,7 százaléka az autóiparból származik. Megismételte, tavaly minden idők legmagasabb értékére, 8038 milliárd forintra emelkedett a magyar autóipar termelése, az ágazat több mint 175 ezer munkavállalót foglalkoztat. A termelés éves növekedése januárban is meghaladta a 10 százalékot - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Magyarország további sikere az autóiparban attól is függ, sikerül-e az elektromobilitás korszakának autóipari beruházásait az országba vonzani. A monori beruházás is bizonyítja, hogy helyes volt a kormány keleti nyitás politikája, hiszen a dél-koreai vállalatnak ez az első európai beruházása, és 2014 óta Magyarországon 59 beruházást valósítottak meg keleti országok vállalatai - közölte.

Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy a nyolcmilliárdos beruházás 2019 végére 300 új munkahelyet eredményez, és a fejlesztés tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

Gyárlátogatás a 8 milliárd forintos beruházással épülő telephelyen

Tavaly 19 százalékos növekedést követően 1,7 milliárd dollárt ért el a kereskedelmi forgalom Dél-Koreával. Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára és a térség fideszes országgyűlési képviselője a térség számára fontos állomásnak nevezte a beruházást, azt, hogy a jövő iparága "itt vetette meg a lábát".

Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete egyebek mellett arról beszélt, hogy 2019. a magyar-dél-koreai diplomáciai kapcsolatok 30. éve lesz. Kim Girin, a Shinheung Sec EU Kft. tulajdonosa elmondta, hogy monori telephelyük Európában az első, Ázsiában pedig már öt gyárral rendelkeznek: kettő Dél-Koreában, kettő Kínában, egy Malajziában található. Hozzátette, hogy terveik szerint a gyártáshoz szükséges alapanyagok 80 százalékát 2019-ben már Magyarországról szerzik be.

Városunk vendége volt Csö Kju Szik, a Koreai Köztársaság magyarországi nagykövete is

(MTI)