Kíváncsi a monoriak véléményére a város vezetése

2016. február 10., szerda, 14:29

„Ha már légvárat építünk, ne spóroljuk ki belőle az építőanyagot” – ezzel, az elérhetetlen beruházási álmokra használt, a városvezetés által gyakran idézett mondattal kezdte tájékoztatóját Zsombok László. A polgármester felidézte, hogy ahogy más, nehezen megvalósítható és forrásigényes beruházásoknál, úgy a sportcsarnoknál is ezzel a hozzáállással kezdtek bele bő másfél évvel ezelőtt az előkészítésbe és a lobbiba. Szerencsére mára elérhető közelségbe került ez a város sport- és közösségi életét évtizedekre meghatározó fejlesztés. Pedig amikor az első terveket „hozomra” megrendelte a polgármester egy ismerős tervezőtől – csak hogy legyen miről álmodozni, na és persze kilincselni vele az illetékeseknél – még „csak” két dolog hiányzott hozzá: a terület, ahol és a pénz, amiből megépülhet. Ehhez képest mindenképpen siker, hogy még idén elindul és jövő év végére átadásra is kerül a Monornak oly’ fontos beruházás.

Még a tervezési szakasz előtt és a helyszínválasztást megelőzően fontosnak tartotta a város vezetése tájékoztatni az érdekelteket és a közvéleményt a leendő csarnokkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekről, a döntési pontokról, ezért előzetes tájékoztatásra és egyeztetésre hívták a polgármesteri hivatalba a helyi civil szervezetek, egyesületek és intézmények képviselőit. Alapvető igény, hogy olyan többfunkciós sport- és rendezvénycsarnok szülessen, melynek 1100-1200 fős nézőtere és legalább 24x44 méter méretű játéktere legyen, és amely első osztályú kosár-, kézi-, és röplabda mérkőzésekre is alkalmas; illetve ehhez kellő méretű és számú kiszolgáló helyiségekkel is rendelkezik. A sport mellett a rendezvények, bálok, koncertek is fontos szerepet kapnának az új létesítményben, melynek 2017. év végére kell elkészülnie.

Az iskolai testnevelés órák és a megközelíthetőség miatt is fontos a helyszínválasztás. Megvizsgáltak szinte minden lehetséges, szóba jöhető helyszínt és minden szempontból ideális megoldás biztosan nincs. Ezek közt az egyedüli önkormányzati tulajdonú „vásártér” minden előnye mellett a városközponttól és az intézményektől is távolabb esik. Az eredetileg is erre a célra kinézett „Kenderesalja” (Krúdy-Vörösmarty-Beáta-Balassi út közti tömb) kisajátítása nem fejeződött még be. A régi Maggyár területe nem a város tulajdona és a vasúti sorompó miatt megközelítése mindkét irányból problémás lehet. Az új egészség ház mögötti terület a Balassi út folytatásában és a Péteri úti egykori flottilla és a magtárak épületeinek helyszíne pedig amellett, hogy szintén relatíve magas vételáron lehetnének csak megvásárolhatók, nem teszik lehetővé, hogy az elképzelés szerinti méretű csarnok megépülhessen.

A fórumon részt vevők kérdései és hozzászólásai között minden helyszín és ötlet talált támogatókra és ellenzőkre is – ez is mutatja, hogy szinte mindenkit érdekel városunk követező időszakának legnagyobb beruházása! Az önkormányzat továbbra is a teljes monori nyilvánosság előtt kívánja a beruházást előkészíteni és megvalósítani. Minden „nem légvárat” építő ötletet szívesen várnak a titkarsag@monor.hu email címen.