Kiemelkedően teljesítenek a monori rendőrök

2016. március 6., vasárnap, 05:49

A Monori Rendőrkapitányság területén 2002 óta nem volt ilyen alacsony a rendőrségi eljárásban regisztrált bűncselekmények száma – tudtuk meg Baár Páltól. A tavalyi év során összesen 2125 esetet regisztráltak a kapitányságon, amely 30 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben. Tulajdonképpen egy-két kivételtől eltekintve minden területen javulás mérhető, egyes esetekben a Pest megyei eredményekhez mérten is kimagaslóan teljesített a monori állomány. A megye legnagyobb kapitányságai között tartják számon a monorit, amely a 2015. év statisztikái alapján az eredményességi rangsorban a második helyre került Gödöllő után. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma jelentősen csökkent, mintegy 20 százalékkal kevesebb esetet regisztráltak a kapitányságon. Fontos kiemelni, hogy az esetek jelentős részében – 62 százalék – eredményesen zárták le az ügyeket. Eredményes lezárásról akkor beszélhetünk, ha például elfogják a tettest, szabálysértést állapítanak meg vagy éppen kiderül, hogy nem történt bűncselekmény.

– A kiemelten kezelt bűncselekmények közé tartoznak a közvéleményt leginkább borzoló esetek. Ilyen például az emberölés, a testi sértés, a lopás, a rablás, a kifosztás, hogy csak néhányat említsek. Ezeknek a bűncselekményeknek a számát 40 százalékkal sikerült csökkenteni 2015-ben a korábbi évhez képest. Az embereket leginkább a lopások sújtják, amely Pest megyében közel 30 százalékkal volt kevesebb tavaly, mint 2014-ben. Monoron ezt az eredményt is sikerült túlteljesíteni, a kapitányság területén ugyanis 44 százalékos csökkenést mutatnak a lopásra vonatkozó statisztikák. 2006-hoz viszonyítva csaknem a felére esett vissza a lopások száma, míg tíz évvel ezelőtt 1766 esetben járt el a rendőrség, addig tavaly ez a szám 993 volt – magyarázta Baár Pál.

Jelentősen csökkent a lakásbetörések száma, összesen 185 esetet regisztráltak Monoron. 114 ezer lakosra vetítve ez igen jó eredménynek számít. A gépjárműlopások számában is jelentős visszaesés tapasztalható: míg 2014-be 50 esetet regisztráltak, tavaly csak 14-et. Az elkövetők felderítése 30 százalékban sikeres volt. Rablás tekintetében az elmúlt hat év legalacsonyabb száma szerepel a kimutatásban, mindössze 7 eset történt a kapitányság illetékességi területén. A testi sértések pedig 17,8 százalékkal csökkentek a térségben – tudtuk meg. A garázdaságok száma 2015-ben ugyan emelkedett a korábbi évhez képest – 19,6 százalékkal több esetet tartanak nyilván – ezek olyan cselekmények, amelyeket nagyon nehéz meggátolni. Általában befolyásolt állapotban, sokszor minden előzmény nélkül történnek, az elkövetők sok esetben ismerik egymást, olykor barátok, családtagok követik el a cselekményt a másik kárára.

A közlekedési balesetek a rendőrségi munka egyik sarkalatos pontját képezik. A balesetek száma országos viszonylatban nőtt, Monoron és környékén ellenben 4,1 százalékos csökkenés történt. Halálos kimenetelű baleset mindössze háromszor volt, az elmúlt hat évben ez a legalacsonyabb szám. Az ittas állapotban okozott személyi sérülésekkel járó balestek száma évek óta 10 körül mozog.

- Az ittas vezetők elleni eljárások jelentősen nőttek az elmúlt időszakban. Tavaly 104 esetben mutatott pozitív értéket az alkoholszonda, 2014-ben ez a szám 36 volt – mondta el a kapitányságvezető.

A rendőrség eredményességének titka elsősorban az állományban keresendő. Baár Pál elmondta, az elmúlt két évben kilenc vezetőcsere történt, mára mindenki a helyére került, a megfelelő emberek dolgoznak a posztokon. A közrendvédelmi állomány jól teljesít, túlórában is sokat dolgoznak, így az is előfordulhat, hogy akár nyolc pár rendőrjárőr teljesít egy időben szolgálatot. Éjszakánként állandóan öt-hat pár járőr rója az utakat, ez pedig elriasztja a bűnözőket.

Szoros az együttműködés a helyi polgárőrökkel is, az ebből eredő előnyök ugyan nem mutathatóak ki, mégis érzékelhető a közös munka eredménye. A csökkenő bűncselekmények száma miatt pedig több idő jut a minőségi bűnüldözési munkára, amelynek köszönhetően tovább javulnak a bűnügyi mutatók.

Az idei év egyik fontos feladata a belterületi közlekedési balesetek számának visszaszorítása. Néhány nappal ezelőtt Monor belterületén mértek sebességet a rendőrök. Négy óra leforgása alatt közel 90 esetben lépték túl a megengedett sebességet a város utcáin. Volt, aki kilencvennel hajtott a lakott területen. Az ilyen esetekkel szemben határozottan fel kell lépni, ezért az elkövetkező időszakban a településeken megjelennek a traffipaxok, a bemért sofőröket pedig a helyszínen megbírságolják a rendőrök.

Baár Pál kiemelte a ceglédi rendőrökkel közösen indított akciót, amely során növelik a rendőri jelenlétet a Cegléd–Budapest vasútvonalon közlekedő vonatokon és a vonal mentén levő állomásokon, hogy az utasok egész nap nyugodt, biztonságos körülmények között utazhassanak a vasúton.