Biztonság Hete – fókuszban a baleset-megelőzés

2017. szeptember 19., kedd, 09:35

A szeptember 18-a és 22-e között megrendezésre kerülő, Monorra is ellátogató programsorozat célja, hogy felhívja a gyermekek és a fiatalok figyelmét a közlekedési helyzetek kockázataira.

Az Országos Rendőr-Főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) a Magyar Biztosítók Szövetségével együttműködésben (MABISZ) még áprilisban döntött a baleset-megelőzési témájú projekt megszervezéséről, amelyet Budapest több kerületében és Pest megye számos városában megrendeznek.

A témahéthez szorosan kapcsolódik az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) által 2017. szeptember 21-re meghirdetett ún. EDWARD Day (European Day Without a Road Death), amely projekt célkitűzése, hogy a közlekedési balesetek ne követeljenek halálos áldozatokat.
Nulla - senki ne veszítse életét az utakon

A program főként az általános iskolák felső tagozatos diákjait szólítja meg prevenciós célú foglalkozásokkal, bemutatókkal, majd a szervezők vetélkedőkön keresztül ismertetik a fiatalokkal a legfontosabb baleset-megelőzési tanácsokat.

A programsorozat monori állomására szeptember 20-án kerül sor. A szervezők célja, hogy a megelőzéssel kapcsolatos ajánlások beépüljenek a fiatalok mindennapi gondolkodásába, rutinjába, mint például:
•             a legtöbb baleset megelőzhető;
•             a balesetek leggyakoribb oka a sebességtúllépés;
•             igen gyakran a figyelmetlenség okozza a bajt;
•             az ittas vezetés mellett új veszélyforrás a vezetés közbeni mobiltelefon-használat.

A biztonság hete keretében szervezett programok során az ORFK-OBB és a MABISZ többek között együttműködik az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a Fővárosi és a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottsággal, a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetével, valamint öt budapesti és hat Pest megyei önkormányzattal, számos iskola diákjával, pedagógusával.