Életmentő mobilalkalmazást indított a mentőszolgálat

2017. október 30., hétfő, 10:05

Az alkalmazás lényege, hogy a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében szintén riasztást kapnak, így a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az életmentést, vagyis a mellkaskompressziót.

A bemutatón Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója hangsúlyozta, hogy Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás, felnőtteknél hirtelen szívhalál történik; ezek közül, mintegy 7 ezer közterületen. Az egy éves fejlesztőmunka után kiadott applikáció október 17-től, egy nappal az újraélesztés világnapját követően kezdett működni, letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt. A fejlesztés, amellyel sok ezer emberélet menthető meg, jelenleg egyedülálló a világon, közölte a főigazgató.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője az alkalmazást ismertetve elmondta: amint a regisztrált felhasználó megkapja a riasztást, az “indulok” gombra kattintva térképes segítséget kap az eset helyszínének megtalálásához. Megérkezése után, ugyancsak kattintásra egy metronóm ad segítséget a mellkaskompresszió kivitelezéséhez, valamint kapcsolatba lehet tud lépni a mentőirányítással is, ahonnan újabb tanácsokhoz juthat az újraélesztés sikere érdekében.

Az OMSZ a monori kötödésű Irie Maffia zenekarral közös kampányba kezd a közeljövőben az újraélesztés kapcsán. Budapesti és vidéki fesztiválokra, iskolai rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlatias oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. A zenekar közreműködésének oka, hogy a Wake Up című számuk „100 bpm” ütemű, így a ritmusa épp illeszkedik a mellkasnyomások tempójához - akárcsak a világhírű Bee Gees sláger, a Stayin' alive üteme. A képzésekhez minden esetben koncert is kapcsolódik majd az adott városokban!

Az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság, és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével oktatja majd az életmentő ismereteket szerte az országban!