A szabadtéri tüzek megelőzhetőek

2018. augusztus 6., hétfő, 16:21

A meteorológiai előrejelzések szerint az elkövetkező napokban továbbra is meleg, a szabadtéri tüzek kialakulásának kedvező idő lesz. Idén eddig csaknem 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az esetek szinte kivétel nélkül emberi gondatlanságra vezethetők vissza.

Az alábbi egyszerű szabályokkal megelőzhetőek a szabadtéri tüzek:
 - kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
- Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.
- A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
- Mindig legyen helyben a tűz oltására alkalmas kéziszerszám, és csak akkora tüzet gyújtsanak, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani.
- Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve az adott területre tűzgyújtási tilalom. Az, hogy hol van elrendelve tűzgyújtási tilalom, látható a katasztrófavédelem weboldalának nyitóoldalán: http://www.katasztrofavedelem.hu/
- A sütögetés után a tüzet fedjék be legalább öt centiméternyi földdel, hogy a tűz ne tudjon újra meggyulladni.
- Ha feltámad a szél, azonnal hagyják abba az égetést és oltsák el a tüzet.
- Az autóból, vonatról ne dobjanak ki égő cigarettacsikket, mert az út menti száraz növényzet pillanatok alatt meggyulladhat.
- Erdőben, füves területen álló autó motorját ne járassák, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet.
- Üveghulladékot se hagyjanak az erdőben, réten, mert egyrészt szennyezi a környezetet, másrészt pedig az üveg a nap sugarait összegyűjtve nagyítóként képes meggyújtani a növényzetet.

Forrás: katasztrofavedelem.hu